00:00 - 19. august 2016

Bring jentene hjem

President Muhammadu Buhari hevder han har overvunnet terrorgruppen Boko Haram. Det stemmer ikke.

Kidnappet: I begynnelsen av august ble Abu Musab al-Barnawi, sønn av Boko Harams grunnlegger Mohammed Yusuf, utnevnt som ny leder i terrororganisasjonen. Det skal være han som presser nigerianske myndigheter ved å vise fram de kidnappede jentene fra Chibok i en video publisert denne uken. Stillbilde fra Youtube

Den islamistiske terrorgruppen Boko Haram slapp denne uken en ny video av skolejentene som våren 2014 ble kidnappet fra byen Chibok nord i Nigeria. Én av dem, Maida Makubu, står foran et tyvetalls jenter og oppfordrer foreldrene deres til å presse myndighetene til forhandlinger. Hun snakker inn i en liten mikrofon, holdt av ham som skal være lederen for den såkalte Islamske staten (IS) i Vest-Afrika – Boko Haram gikk ut av al-Qaida og sverget troskap til IS i fjor vår.

Videoen er det første livstegnet fra jentene siden april. Boko Haram bruker dem som våpen mot myndighetene: Terroristene har truet med å drepe jentene dersom soldater nærmer seg hovedkvarteret deres i Sambisa-skogen nordøst i Nigeria. Jentene er blitt tvunget til å gifte seg med kidnapperne og å kjempe ved frontlinjen. Om de nekter, kan de presses til å utføre selvmordsangrep, ifølge en rapport fra Amnesty International, basert på intervjuer med rundt femti jenter som har klart å rømme.

 

Annonse