Annonse
00:00 - 12. august 2016

Aslak Bonde om folk og elite

Folkelige protestvinder fanges fort opp, men avstanden mellom folk og politikere øker likevel, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Når NRK og Arendalsuka neste torsdag samler partilederne til debatt, er planen å ha internasjonal uro og politikk som bakteppe. Har terror og kuppforsøk konsekvenser her hjemme? Og ikke minst: Bør norske politikere gjøre noe for å forebygge det folkelige opprøret mot de politiske elitene som Brexit og den amerikansk presidentvalgkamp antas å være et uttrykk for?

Noen vil mene at det siste spørsmålet er irrelevant for Norge. Vi er et annerledesland – vår politiske kultur er så forskjellig fra andre lands at det ikke gir mening å snakke om et stort sprik mellom folket og eliten. Dette ble illustrert ved en kommentar Civita-leder Kristin Clemet skrev i Vårt Land på mandag, og en etterfølgende Twitter-debatt.

Den tidligere Høyre-statsråden refererte til at det i mange land denne sommeren har vært hete debatter om politikernes manglende evne og vilje til å ta folkets frykt og bekymringer på alvor, og hun hevdet at den politiske eliten ikke klarer å la være å «harselere» med dem de oppfatter som dummere og mindre etisk høyverdige enn dem selv.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse