Annonse
00:00 - 05. august 2016

Aslak Bonde: Bensin og skatt

Dyrere bensin og lavere personskatt høres smart ut, men fører til slunken statskasse, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande er på en studietur denne uken som kan vise seg å få stor betydning både for dagens regjering og for mulige regjeringssamtaler etter valget neste år. De to har dratt til British Columbia for å studere det nesten alle norske politikere har snakket om i flere år – et grønt skatteskifte. I den kanadiske provinsen har man nemlig konsekvent kompensert hver eneste økning av avgifter på fossilt drivstoff med lettelser i personskatten. Det har ført til at bensinavgifter er populære og at befolkningens CO2-utslipp har gått ned.

Venstre er det partiet på den såkalt borgerlige side som har stått på barrikadene for å innføre noe lignende her i landet. I hver eneste budsjettforhandling med regjeringspartiene har partiet insistert på å få økt noen miljøavgifter – gjerne kombinert med redusert skatt eller subsidiering av klimavennlig adferd. I hver forhandlingsrunde har Frp lagt ned veto mot å øke bensin- og dieselavgiftene – de avgiftene det opplagt er mest fornuftig å øke dersom man skal få redusert CO2-utslippene i transportsektoren. Til høsten skal det bli annerledes. Venstre kjempet inn noen løfter i fjor om at man skulle bli enige om et grønt skatteskifte i år. Etter den tid har Trine Skei Grande stilt ultimatum: Blir det ikke et budsjett som bidrar til vesentlig reduksjon av CO2-utslippene, trekker Venstre sin støtte til regjeringen.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt