Annonse
00:00 - 05. august 2016

Aslak Bonde: Bensin og skatt

Dyrere bensin og lavere personskatt høres smart ut, men fører til slunken statskasse, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Frp-leder Siv Jensen og Venstre-leder Trine Skei Grande er på en studietur denne uken som kan vise seg å få stor betydning både for dagens regjering og for mulige regjeringssamtaler etter valget neste år. De to har dratt til British Columbia for å studere det nesten alle norske politikere har snakket om i flere år – et grønt skatteskifte. I den kanadiske provinsen har man nemlig konsekvent kompensert hver eneste økning av avgifter på fossilt drivstoff med lettelser i personskatten. Det har ført til at bensinavgifter er populære og at befolkningens CO2-utslipp har gått ned.

Venstre er det partiet på den såkalt borgerlige side som har stått på barrikadene for å innføre noe lignende her i landet. I hver eneste budsjettforhandling med regjeringspartiene har partiet insistert på å få økt noen miljøavgifter – gjerne kombinert med redusert skatt eller subsidiering av klimavennlig adferd. I hver forhandlingsrunde har Frp lagt ned veto mot å øke bensin- og dieselavgiftene – de avgiftene det opplagt er mest fornuftig å øke dersom man skal få redusert CO2-utslippene i transportsektoren. Til høsten skal det bli annerledes. Venstre kjempet inn noen løfter i fjor om at man skulle bli enige om et grønt skatteskifte i år. Etter den tid har Trine Skei Grande stilt ultimatum: Blir det ikke et budsjett som bidrar til vesentlig reduksjon av CO2-utslippene, trekker Venstre sin støtte til regjeringen.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse