Aktuelt

Uheldige signaler

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter er bekymret for at en forlengelse av unntakstilstanden kan skape internasjonal presedens.

– Det jeg er mest redd for, er hvordan et land som Frankrike kan sette en lavere, juridisk standard, ved å godta en svakere rettsstat i såpass lang tid, sier David Kaye, professor i internasjonal rett ved University of California og FNs spesialrapportør for menneskerettigheter.

Kaye har sammen med fire andre uavhengige fagpersoner oppfordret franske myndigheter til ikke å glemme folks fundamentale rettigheter i kampen mot terror, på vegne av FNs menneskerettighetsråd. I en redegjørelse sendt franske myndigheter i januar i år, uttrykker Kaye og de andre bekymring for hva som kan skje når domstolenes makt svekkes over lang tid.

Les også: Unntaksstillstand – seks nye måneder med unntakstilstand.

At politiet ikke trenger å få rettslig godkjenning før de henter ut privat e-post, overvåker telefonsamtaler, ransaker folk eller setter dem i husarrest, gjør at terskelen for å krenke folks rettigheter blir for lav, sier han.

– I tillegg er lovformuleringene for vage, som gjør at de kan misforstås og misbrukes. Hva det vil si å «glorifisere terror» er veldig åpent for tolkning.

Kaye er ikke overrasket over at nasjonalforsamlingen har stemt for unntakstilstand i seks måneder til, men er redd for at Frankrike sender et signal om at mer autoritær lovgiving er legitimt «når forholdene krever det». Han tror spesielt det kan få negative konsekvenser i stater der rettssystemet er svakere enn i Frankrike.

– Frankrike, som er et liberalt demokrati med sterk menneskerettighetstradisjon, kan presentere en ny modell ved å ikke ta skikkelig hensyn til ytringsfrihet og rett til privatliv, sier han.

Mer fra Aktuelt