Annonse
00:00 - 22. juli 2016

Traumer i Tyrkia

I kaoset etter kuppforsøket råder en blanding av frykt, demokratihyllest og lynsjestemning. Kan en gammel imam i Pennsylvania forklare hvordan landet havnet der?

Mislykket kupp: Rasende sivile demonstranter angriper soldatene som var involvert i kuppet. Over 9000 mennesker er pågrepet, hovedsakelig militære, men fremdeles er mer enn tusen på flukt. Onsdag ble det innført unntakstilstand, som fratar innbyggerne grunnleggende rettigheter og gir Erdogan store fullmakter til å styre ved dekret. Foto: Gokhan Tan/Getty Images
Annonse

«De siste dagene har vært et sant mareritt for oss alle. Det er som om vi går gjennom et kollektivt traume og en depresjon på grunn av det som skjedde og det som nå vil komme. Jeg tror dessverre at vi har nådd bunnen,» skriver «Ayşe», en ung student i Istanbul, da jeg omsider får svar på Facebook-chatten. I den spente og utrygge situasjonen vil hun være helt anonym.

Hun er en av få i vennegjengen som fremdeles har latt Facebook-kontoen være åpen. De fleste av vennene har stengt den av i frykt for å bli overvåket og arrestert for å ha kritisert regjeringen. «Ayşe» forteller at en mann nylig ble arrestert for å ha delt et regjeringskritisk innlegg.

– Paranoiaen råder. Særlig etter at Erdogan innførte unntakstilstand og tok all makt i egne hender. Vi frykter at Erdogan vil bruke de utvidede fullmaktene til å utforme nye lover uten parlamentarisk godkjenning. Det mislykkede militærkuppet kan være begynnelsen på et sivilt kupp, der Erdogan bygger en ny fascistisk orden. Mer enn noen gang tenker jeg bare på å finne måter å forlate landet på, fortsetter hun.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse