Annonse
00:00 - 01. juli 2016

Tett på alt som går galt

Den ensomme ulven er en myte. Etter tolv års forskning på terrorisme i Europa, ser Petter Nesser ett stort nettverk.

Annonse

Så slo de til. Igjen. Tirsdag kveld sprengte to selvmordsbombere seg i luften på Ataturk flyplass i Istanbul, knutepunktet for reisende mellom Europa, Asia og Afrika. Det er minst 14. gang Tyrkia rammes av terror bare det siste året. I skrivende stund er 41 mennesker bekreftet drept, som alltid er mange flere såret.

– Det er litt tidlig å si noe om det, selv om det høyst sannsynlig er  del av en eskalerende internasjonal trussel fra IS, skriver Petter Nesser i en SMS.

Da vi først tok en kaffe med Nesser, en av verdens ledende terrorforskere, var det for å prate om mannen selv, og om forskningsfeltet. Men det var også bare et par dager etter at (det som antakeligvis var) en terrorist drepte dansende homofile på en nattklubb i Orlando i USA. Og verdens ekstremister leverer materiale til forskernes analyser med deprimerende hyppighet. I dagene etterpå slo (igjen: de antatte) terroristene til på nytt, et politi-ektepar ble drept i Magnanville i Frankrike, siden ble også den britiske Labour-politikeren Jo Cox drept. Og nå altså Istanbul.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«President Xi går vanligvis for å være en utmerket strateg. Derfor må det være ubehagelig for ham at han nå har havnet i et uføre der han kan bli tvunget til en militær inngripen…»