00:00 - 29. juli 2016

Svaret i steinen

Vi kan takke istiden for både landskapet og jordbruket. Nå er dens siste bevegelser endelig forstått.

Gneis i granitt: Den siste istiden tok slutt for 10 000 år siden og etterlot seg blankskurte fjell og svaberg, som her på Kirkøy på Hvaler. Bildet viser for øvrig en blokk av gneis som forvillet seg inn i Iddefjordgranitten for 920 millioner år siden – og deretter ble kuttet av årer med smeltet granitt. Foto: Henrik H. Svensen

Den siste istiden tok slutt for 10 000 år siden, men restene etter den omgir oss overalt. Landet er fullt av morener, sand, rullesteiner og ikke minst svaberg – som alle er skapt av istidens krefter.

Istidsforskningen har pågått i minst 200 år, men ingen blir vel overrasket over at mye fortsatt ikke er forstått. En av utfordringene er å vite hvor stort isdekket var under den siste fasen av istiden. Uten denne kunnskapen kan vi heller ikke vite hvor mye issmeltingen påvirket det globale havnivået. To nye studier viser vei.

Den siste istiden stod i sin fulle prakt for 21 000 år siden. Norge, Sverige og Finland må ha vært til forveksling lik hva Antarktis er i dag, altså fullstendig skjult under et vanvittig tykt isdekke. Noen fjell (nunatakker) stakk riktignok opp fra isen her og der, men mer var det ikke. I løpet av de neste ti tusen årene ble klimaet varmere, og isen trakk seg gradvis nordover og opp i høyden før den forsvant. I isens kjølvann dukket det blankskurte grunnfjellet med alle sine svaberg frem. Kampesteiner lå strødd omkring, og mye av grusen havnet i morener. Du har sikkert sett morenene selv – de er ofte brukt som sandtak – enten langs E18, E6 eller en hvilken som helst riksvei i dalstrøkene her til lands. Enkelte morener, for eksempel Raet og Ås-morenen omkring Oslofjorden, er store, og forteller oss at isen ble stående på samme sted over lang tid.

Annonse