00:00 - 15. juli 2016

Slik talte herr Europa

Jürgen Habermas, Europa-filosofen over alle Europa-filosofer, er intervjuet om brexit i siste nummer av Die Zeit. På spørsmål om britenes ønske om å forlate EU har nasjonale, selvforskyldte grunner eller er symptomatisk for EUs krise, trekker Habermas linjen tilbake til Churchill og det britiske imperiet. Politikere i nyere tid – som Thatcher, Blair og Cameron – har alle holdt et distansert blikk på det europeiske kontinentet: «Det var også blikket til Churchill, som i 1946 i sin, med rette, berømte Europa-tale i Zürich så imperiet i rollen som en velvillig fadder for et forent Europa – men ikke som en del av det. Britene har også i Brussel bedrevet en forbeholdenes politikk etter maksimen ‘Vask meg, men gjør meg ikke våt’.» Les også intervjuet med Matthew Kaminski, sjefredaktør i Politico Europe i denne ukens avis.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse