Annonse
00:00 - 15. juli 2016

Shakespeare med matflekker

En av verdens mest berømte bøker forteller også historien om dens lesere.

The First Folio: Oxford-professor Emma Smith har forsket på historien til boken The First Folio – den første trykte samlingen av Shakespeares skuespill, utgitt i 1623. På bildet gjøres en utgave av boken klar for auksjon i 2006. Den ble solgt for 2,8 millioner pund. Foto: Scott Barbour/Getty Images
Annonse

Årets Shakespeare-jubileum markeres verden rundt med konferanser, tv-programmer, utstillinger og utgivelser. Holberg-prisen til Stephen Greenblatt kan sees som et ledd i feiringen: Hans bidrag til Shakespeare-forskningen i nyere tid er uvurderlig. «Nyhistoristen» Greenblatt har gjort Hamlet, Kjøpmannen i Venedig og Hellige tre kongers aften til kikkhull inn i en tidligmoderne verdens samfunn, kunnskap, tanker og holdninger på en måte som gjør at disse verkene i dag kan leses, fremføres og nytes på nye måter.

 

En annen som har gått nye veier i Shakespeare-forskningen, er Oxford-professor Emma Smith. Hun utga nettopp Shakespeare’s First Folio. Four centuries of an iconic book. Her er det intet nytt om Shakespeares liv, diktning eller intellektuelle kontekst – men hun presenterer banebrytende kunnskap om den boken som fikk størst betydning for etterlivet til Shakespeares dramatikk: Mr. William Shakespares Comedies, Histories, & Tragedies, den første trykte samlingen av Shakespeares skuespill, utgitt i 1623, syv år etter forfatterens død. Også kalt The First Folio, med henvisning til det store formatet (som var utypisk for drama-utgivelser).

Annonse