00:00 - 29. juli 2016

Presset foto

Jukseavsløringer har ført til selvransakelse blant verdens fotojournalister: Hvor mye kan du fikse på et nyhetsbilde, og fortsatt kalle det sant?

Bildet er manipulert

Et tre har forsvunnet fra bakgrunnen. En ung gutt med nakne føtter er borte fra den iltre fotballkampen. Det er alt som skal til for å ødelegge et livsverk.

Pressefotografen Steve McCurry er verdenskjent, blant annet for det ikoniske National Geographic-bildet av en afghansk jente med intense, grønne øyne. Men var øynene engang i riktig farge? Nå stilles spørsmålet, bare delvis retorisk, etter at McCurry i mai ble avslørt som jukser. Han – eller en assistent, forklaringene spriker – har fjernet forstyrrende elementer fra bildene med bilderedigeringsprogrammet Photoshop.

McCurry-avsløringen er bare den siste i rekken av skandaler som har rammet de bildene som skal vise verden til dem som ikke var der da det skjedde. I fjor ble hele 20 prosent av finalistbildene i dokumentarfotokonkurransen World Press Photo (WPP) diskvalifisert fordi de var tuklet for mye med. Både Agderposten og Aftenposten er blitt klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha satt manipulerte bilder på trykk. Tillitsbrudd og etisk mageplask, raser pressefotografene selv.

Annonse