Annonse
00:00 - 15. juli 2016

Patriotismens høst

Ny valgsjanse for ytre høyre i Østerrike. Folkeavstemning om innvandring i Ungarn. 2. oktober seiler opp som den neste skjebnedagen for europeisk samarbeid.

Varm velkomst: Norbert Hofer, det østerrikske Frihetspartiets presidentkandidat, ønsker franske Nasjonal fronts leder Marine Le Pen velkommen til «Patriotisk vår» i Wien. Foto: Herbert Neubauer/AFP/NTB Scanpix
Annonse

Da Norbert Hofer kysset Marine Le Pen galant på hånden for å ønske henne velkommen til Wien 17. juni, så begge ut til å stortrives. De var naturligvis litt skuffet over valget noen uker tidligere, ettersom Hofer, som var det østerrikske Frihetspartiet kandidat, så vidt tapte kampen om presidentembetet. Likevel: Valgkampen hadde vist at det umulige var innen rekkevidde. En kandidat fra ytre høyre fløy kan bli statssjef i et EU-land. Nå i midten av juni var det dessuten andre seire å feire: Det var et år siden europeiske høyrepopulistiske partier hadde klart å samle seg i en ny partigruppe i EU-parlamentet – en viktig symbolsk milepæl som utløser en enda viktigere økonomisk bonus i form av støtte fra EUs felleskasse. «Nasjonenes og frihetens Europa» består blant annet av Le Pens Nasjonal Front, italienske Lega Nord og den nederlandske politikeren Geert Wilders’ Frihetsparti, og denne junidagen hadde alle sendt representanter til Wien for å feire samarbeidet under vignetten «Patriotisk vår». For i Marine Le Pens rikholdige retoriske verktøykasse er «patriotisme» blitt den nye favoritten, som motsetning til «globalisme», globaliseringens ideologi – som verdens eliter bekjenner seg til.

Arrangørene var ikke redde for å dyrke klisjeen om hva det vil si å være patriot i Østerrike: Under en glasspyramide i et konferansehotell i Wien-forstaden Vösendorf danset flere trupper av menn i lærnikkers. Servitørene hadde et svare strev med å rydde vekk plastglassene med øl for å få plass til nye på bordene. Hornmusikken gjallet fra høyttalerne, og på scenen foran hundrevis av tilhengere tok lederen for Østerrikes Frihetsparti, Heinz-Christian Strache, til orde for et «fedrelandenes Europa.» Det var ingen grunn til å være skuffet over valgresultatet, forklarte han. Valget var bare begynnelsen på en ny demokratisk æra. Han takket Marine Le Pen for å være til stede på arrangementet, og hun svarte med å være enig i at valget måtte sees som en begynnelse, ikke et nederlag: «Valg etter valg blir patriotismens overtagelse tydeligere. Håpet vokser, folkeavstemning etter folkeavstemning», som hun formulerte det etter å ha vært på patriotisk vår i Wien.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse