Annonse
00:00 - 29. juli 2016

Presset foto

Jukseavsløringer har ført til selvransakelse blant verdens fotojournalister: Hvor mye kan du fikse på et nyhetsbilde, og fortsatt kalle det sant?

Bildet er manipulert
Annonse

Et tre har forsvunnet fra bakgrunnen. En ung gutt med nakne føtter er borte fra den iltre fotballkampen. Det er alt som skal til for å ødelegge et livsverk.

Pressefotografen Steve McCurry er verdenskjent, blant annet for det ikoniske National Geographic-bildet av en afghansk jente med intense, grønne øyne. Men var øynene engang i riktig farge? Nå stilles spørsmålet, bare delvis retorisk, etter at McCurry i mai ble avslørt som jukser. Han – eller en assistent, forklaringene spriker – har fjernet forstyrrende elementer fra bildene med bilderedigeringsprogrammet Photoshop.

McCurry-avsløringen er bare den siste i rekken av skandaler som har rammet de bildene som skal vise verden til dem som ikke var der da det skjedde. I fjor ble hele 20 prosent av finalistbildene i dokumentarfotokonkurransen World Press Photo (WPP) diskvalifisert fordi de var tuklet for mye med. Både Agderposten og Aftenposten er blitt klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å ha satt manipulerte bilder på trykk. Tillitsbrudd og etisk mageplask, raser pressefotografene selv.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«President Xi går vanligvis for å være en utmerket strateg. Derfor må det være ubehagelig for ham at han nå har havnet i et uføre der han kan bli tvunget til en militær inngripen…»