00:00 - 15. juli 2016

Moskva-syndromet

Moskva er blitt en hypermoderne internasjonal storby. Så hvorfor støtter innbyggerne i Europas mest fremadstormende metropol Vladimir Putins tilbakeskuende politikk?

Den grønne kjempen: Moskovitter flest bor høyt og trangt, men det er aldri langt til en grønn lunge. Nærmere en tredjedel av byen er dekket av parker og skoger.

24 timer i døgnet, to år i strekk har gravemaskiner og bulldosere lagt tolvetasjesblokkene i bydelen Sjelepikha i en tykk sky av støv og støy. Men når larmen stjeler morgensøvnen, trekker Aleksej Terekhov (36) hånden gjennom smultringskjegget og gnir seg i øynene med et smil. Om få måneder blir han nærmeste nabo til en stasjon på Moskvas nye jernbanering, som med 31 stoppesteder og 27 overganger vil bli et aktivt tilskudd til byens overbelastede metrosystem. Ikke minst vil det forenkle hverdagen til Aleksej, kona Julija (36), sønnen Timofej (10) og de 1,5 millioner andre moskovittene som bor i gangavstand til banen. Her i Sjelepikha i det sentrale Vest-Moskva har behovet for mer transport vært akutt lenge.

Aleksej er ektefødt moskovitt og journalist, kjent for skrå petiter om middelklasseliv med barn i huset og feriereiser til alle kanter av kloden, senest Jordan. Dessuten representerer han en spirende gruppe Moskva-borgere – syklistene. Morgenbladet er på morgenbesøk for å følge ham på ruten han tar til jobben fra mai til oktober, fra vest til nordøst, gjennom hele Moskva sentrum. Mens vi nyter hver vår brennvarme americano og grønne punsjruller fra Ikea, finner Aleksej frem Julijas brettbare minihjuling. Den låner fotografen mens jeg fyller 100 rubler (12 kroner) på appen Velobike, som lynsnart viser hvor nærmeste bysykkel står.

– Noen ganger sykler jeg bare den ene veien, og tar metroen hjem. Andre ganger tråkker jeg et par kilometer til en metrolinje som går rett til kontoret, så jeg slipper overganger i det verste rushet. Når jeg har med sykkelen ned i tunellene, kommer det alltid noen bort og stiller interesserte spørsmål, sier Aleksej og koster av gårde på fortauet i retning Krasnogvardejskij-dammen.

Annonse