Annonse
00:00 - 01. juli 2016

Menneskelig DNA – opprett nytt dokument

Tenk deg et menneske med hundre prosent syntetisk arvestoff.

Nytt kapittel: Forskerne kan i dag lese arvestoffet og gjøre små rettelser i eksisterende genomer, men hva om man startet med blanke ark og skrev alle genene selv? Fotomontasje: Christian Belgaux (kildefoto: Getty Images)
Annonse

Tenk deg en som ikke har arvet noen egenskaper fra en mor eller far, fordi alle genene er satt sammen fra grunnen av i et laboratorium. Selv for den som følger forskningsfronten innen bioteknologi, er dette en svimlende tanke. Slike «syntetiske mennesker» hører fortsatt mest hjemme i science fiction, men en utvikling som kan komme til ta oss et betydelig skritt i den retningen, har vært diskutert blant forskere den siste måneden, etter den ambisiøse lanseringen av Human Genome Project – write.

La oss først ta et raskt tilbakeblikk: Frem til 1800-tallet var det vanlig å betrakte materien i levende organismer som fundamentalt forskjellige fra ikke-levende materie. Senere har vitenskapen forlatt ideen om en mystisk «livskraft». I 1953 beskrev Francis Crick og James Watson strukturen til DNA, og redefinerte vår forståelse av de grunnleggende prosessene som gir opphav til biologisk liv. Det vi kaller gener, er biter av DNA-molekylet som inneholder den informasjonen cellene trenger for å lage proteiner – oppskrifter skrevet i «livets kode». Human Genome Project startet i 1991 med mål om å kartlegge hele denne koden, en formidabel oppgave som tok over ti år.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Når den årlige politikkfestivalen Arendalsuka sparkes i gang om noen uker, er det som alltid med et bredt spekter av norske organisasjoner og foreninger på plakaten. Foruten alle…»