00:00 - 29. juli 2016

Krig med donasjon

«Mike» sluttet i Telemarksbataljonen for å kjempe mot IS som frivillig peshmerga-soldat. Da han slapp opp for penger, fant han opp en helt ny måte å finansiere moderne krigføring.

Nytt fra fronten: – Nå som du ikke lenger kan stole på mediene, er det viktig at han fortsetter, sier amerikanske Mia Wood om instagramkontoen Peshmerganor. I bildedagboken vises bilder fra fronten og hverdagslivet i leiren om hverandre. Foto: Peshmerganor/Instagram

«Jeg så aldri for meg at jeg skulle få inn så mye. Ikke at sidene skulle få så mye oppmerksomhet heller», sier nordmannen «Mike» nøkternt. Utenfor møterommet skinner solen. Den tidligere telemarksbataljonsoldaten er hjemme på ferie i Norge etter nok et femmåneders­opphold som frivillig peshmerga-soldat ved fronten, utenfor Mosul i Nord-Irak. Først og fremst for å slappe av med kjæresten, men også for å kjøpe nytt utstyr før han i august vender tilbake til kampen mot IS. Av hensyn til familiens sikkerhet bruker han pseudonymet Mike.

En Iphone 6 ligger på bordet foran ham. Som frivillig i peshmergaen får man mat tilsvarende drøyt 14 kroner per dag. Resten – våpen, transport, brensel, medisinsk utstyr – må de frivillige dekke selv. Mange skandinaviske kampfeller jobber seg gjennom sommeren for å finansiere krigsinnsatsen. Mike, på sin side, lever av en helt ny tilnærming til crowdfunding, krig og sosiale medier. All hviletid bruker han på å drive en Instagram-konto med 136 000 følgere. I profilbeskrivelsen står det «Support me financially so I can fight the Islamic State». Med hjelp fra to administratorer driver han også en hjemmeside, en Facebook-side og en Live Leak-konto. Med bilder, video og førstehåndsskildringer av alt fra klorgassangrep til mating av hundevalper har han bygget et nettnærvær og en følgerskare uten sidestykke i moderne krigføring. I dag lever han av donasjoner fra følgere over hele verden. Fansen kjenner ham som Peshmerganor.

Annonse