00:00 - 29. juli 2016

– Ikke vår religionskrig

– Enhver som ikke er bekymret for religiøst motiverte angrep på kristne i Europa, har ikke fulgt med, sier John L. Allen Jr., forfatter, redaktør og vatikanekspert.

Religion og terror: John L. Allen Jr., religionsviter, forfatter og redaktør for avisen Crux, mener vi må erkjenne at målrettede angrep på kristne er et voksende problem som nå har kommet til Europa. Denne uken ble en eldre prest brutalt knivdrept av to jihadister under en kirkemesse i Nord-Frankrike. Allen mener vi må motstå alle forsøk på å fremstille det som en religionskrig. Foto: L’Osservatore Romano

– Tirsdag ble prest Jacques Hamel knivdrept under en kirkemesse i Normandie. Gjerningsmennene sverget troskap til Den islamske staten (IS), som sier angrepet er en del av en religionskrig. Hvordan svarer Den katolske kirke?

– Pave Frans erkjenner at angrepet og motivet til disse drapsmennene var religiøst i en eller annen form. Samtidig ønsker han ikke at dette skal fremstilles som en religionskrig eller settes i sammenheng med en bredere kristen-muslimsk konflikt. For når det skjer, vil antallet drepte stige kraftig. Det blir mer blodig, mer voldelig. På den annen side er det viktig ikke å underkjenne det faktum at en liten gruppe radikale, som ikke representerer flertallet av muslimer, driver målrettede angrep på kristne. Det pågår og har pågått lenge, særlig i Irak og Syria. Det amerikanske utenriksdepartementet har gått så langt som å erklære det som et folkemord. Det nye nå, er at dette skjer i Europa.

– Pave Frans beskrev angrepet i kirken som en «absurd voldshandling». Hva mener han med det?

Annonse