Annonse
00:00 - 15. juli 2016

– Dommen er en milepæl

Den internasjonale domstolen i Haag har fastslått at Kina ikke kan kreve historiske rettigheter i Sør-Kina-havet. – Kina vil få svært store problemer med å ignorere denne historiske dommen, sier Philippe Sands, advokaten som representerte Filippinene.

Vant frem: Philippe Sands QC er jussprofessor og folkerettsadvokat.Han har representert Filippinene i landets stevnemål mot Kina. Foto: Antonio Olmos
Annonse

– Hvor mye betyr denne dommen?

– Det er en stor og viktig kjennelse. Jeg kan ikke overdrive hvor tydelig, betydningsfull og retningsgivende den er. Internasjonale folkerettsadvokater som har satt seg inn i dommen nå det siste døgnet, har uttalt at den er ekstremt velskrevet og velfundert. Nå må vi vente og se hva som skjer over tid. Men på grunn av den store, regionale dimensjonen, vil ikke Kina kunne ignorere dette.

– Du ble valgt ut til å representere Filippinene i denne saken og har vært med helt siden starten, i mai 2013. Trodde du da at det ville føre til dagens gjennombrudd?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse