Annonse
00:00 - 01. juli 2016

Den engelske pasienten

 Ja, det finnes det alternativer til straffesparkkonkurransen.

Mascochisme: Stuart Pearce brente straffe mot Vest-Tyskland i VM, og mener vandringen fra midtsirkelen og ned til straffemerket er det aller verste. Foto: Bob Thomas/Getty Images
Annonse

Kanskje skyldtes Englands totale kollaps mot Island angsten for straffesparket. De visste at de måtte score to mål mot islendingene for å ha sjanse til å avansere, ikke bare ett. For ved uavgjort ville matchen gått til straffekonkurranse, og hvis du ønsker å slå ut England i et mesterskap, er nettopp straffer den sikreste måten å gjøre det på.

Det er blitt nevnt før, blant annet av forfatterne Dag Solstad og Aslak Nore, at Peter Handkes romantittel Målmannens angst ved straffesparkmerket er uten rot i hva som skjer på banen. For målmannen har ingenting å frykte ved en straffekonkurranse. Tvert imot, det er keeperens show, han har ingenting å tape og alt å vinne. Utespillere, derimot, blir med jevne mellomrom merket for livet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse