Annonse
00:00 - 08. juli 2016

Bonde om Forsvaret og uavhengige eksperter

Hvis pengesekken ikke skal dimensjonere Forsvaret, trenger vi uavhengige eksperter, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Statsminister Erna Solberg kommer til helgens Nato-toppmøte som en av de flinkeste i klassen. Hennes regjering la for noen uker siden frem et forslag til langtidsplan for Forsvaret som Nato-sjef Jens Stoltenberg ganske sikkert er fornøyd med. Norge kommer riktignok ikke til å oppfylle det forrige Nato-toppmøtets målsetning om å ha et forsvarsbudsjett som tilsvarer 2 prosent av landets samlede verdiskaping (BNP), men veksten i bevilgningene kommer likevel til å bli betraktelige. Dessuten legges det opp til en fortsatt modernisering med store investeringer og målbevisst satsing på de våpnene og basene Nato og USA ­prioriterer høyest.

Kjøpet av amerikanske jagerfly er symbolet på denne satsingen. Kritikerne mener at Stortingets beslutning om å kjøpe F-35-fly for nesten 70 milliarder kroner er et resultat av norske og amerikanske forsvarstoppers ønske om å la det norske flyvåpenet først og fremst være en integrert del av Nato. Det innebærer at vi får rådyre fly som er vel så bra til å angripe mål hvor som helst i verden, som til å forsvare det norske territoriet. Hadde vi satset bare på det siste, kunne vi ha kjøpt billigere og færre fly og satset mer på å ruste opp Hæren.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse