Annonse
00:00 - 08. juli 2016

Bonde om Forsvaret og uavhengige eksperter

Hvis pengesekken ikke skal dimensjonere Forsvaret, trenger vi uavhengige eksperter, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Statsminister Erna Solberg kommer til helgens Nato-toppmøte som en av de flinkeste i klassen. Hennes regjering la for noen uker siden frem et forslag til langtidsplan for Forsvaret som Nato-sjef Jens Stoltenberg ganske sikkert er fornøyd med. Norge kommer riktignok ikke til å oppfylle det forrige Nato-toppmøtets målsetning om å ha et forsvarsbudsjett som tilsvarer 2 prosent av landets samlede verdiskaping (BNP), men veksten i bevilgningene kommer likevel til å bli betraktelige. Dessuten legges det opp til en fortsatt modernisering med store investeringer og målbevisst satsing på de våpnene og basene Nato og USA ­prioriterer høyest.

 

Kjøpet av amerikanske jagerfly er symbolet på denne satsingen. Kritikerne mener at Stortingets beslutning om å kjøpe F-35-fly for nesten 70 milliarder kroner er et resultat av norske og amerikanske forsvarstoppers ønske om å la det norske flyvåpenet først og fremst være en integrert del av Nato. Det innebærer at vi får rådyre fly som er vel så bra til å angripe mål hvor som helst i verden, som til å forsvare det norske territoriet. Hadde vi satset bare på det siste, kunne vi ha kjøpt billigere og færre fly og satset mer på å ruste opp Hæren.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt