Annonse
00:00 - 22. juli 2016

Aslak Bonde om å vri seg unna ansvaret

Partiene legger stadig oftere skylden for feilslått politikk over på andre. Resultatet er politikerforakt, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Dette ser ut til å bli sommeren der «forståsegpåerne» diskuterer hvorfor det er oppstått en så stor avstand mellom de politiske elitene og velgerne. Mange peker på økende sosiale og økonomiske ulikheter, politisk kompromisskultur og knefall for finanskapitalen. I Norge tror jeg tiltagende ansvarsfraskrivelse også kan forklare mye.

Diskusjonen om hva som gikk galt med Nav-reformen er en god illustrasjon. Aftenposten har i flere artikler forsøkt å få svar. Er det de rødgrønne som styrte fra 2005 til 2013, eller Bondevik II-regjeringen (Høyre/KrF/Venstre) som fremmet forslaget om Nav-reformen og fikk den vedtatt i Stortinget rett før sommerferien i 2005?

De fleste utenforstående ville gå for en skylddeling. Det partiet som bruker regjeringsmakten til å få vedtatt en reform, må ha minst like mye ansvar som de etterfølgende statsrådene som følger opp vedtaket. Høyre har begynt å se annerledes på det. Partiets to fremste sosialpolitikere på Stortinget, Ingjerd Schou og Stefan Heggelund, frasa seg i et innlegg i Aftenposten forrige fredag absolutt alt ansvar for Nav-reformen.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse