Annonse
00:00 - 01. juli 2016

Aslak Bonde om brexit

Brexit kan åpne for ny EU-debatt her hjemme – kanskje derfor er Siv Jensen blitt EU-motstander, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Tirsdag kveld arrangerte Klassekampen debattmøte i Oslo der spørsmålet var hva den norske venstresiden skulle mene om britenes ja til å melde seg ut av EU. De fleste selverklærte venstresidepolitikere er i mot EU-prosjektet, og burde derfor glede seg over den britiske nesestyveren. Samtidig er innslaget av fremmedfiendtlige og høyrenasjonalistiske krefter så stort blant britiske EU-motstandere at mange her hjemme betakker seg for å bli assosiert med dem. Dessuten mener mange på venstresiden at EU er med på å gjøre britisk politikk litt mindre markedsliberalistisk.

Debattmøtet var typisk for det norske ordskiftet i uken etter den britiske folkeavstemningen. Det har vært så viktig å mene noe om den. Ble resultatet godt eller dårlig for Storbritannia og EU? Er det riktig å spørre folket til råds om noe så viktig som EU-tilknytning? Eller i det hele tatt å bruke folkeavstemninger? I liten grad har det vært diskusjon om det spørsmålet som er viktigst for norsk politikk, nemlig – hva gjør vi nå? Hvilke konsekvenser får britenes utmelding for oss? Senterpartiet har hevdet at britene kanskje kan hjelpe oss til å få en bedre EØS-avtale, mens Ap og Høyre avviser en slik teori, samtidig som de maner til ro. Ap-leder Jonas Gahr Støre er 100 prosent enig med statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland i at Norge ikke må gjøre noe som helst. De mener det er i nasjonens interesse å ha minst mulig støy og usikkerhet rundt den omfattende EØS-avtalen som regulerer forholdet mellom Norge og EU.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse