Annonse
00:00 - 10. juni 2016

Virkeligheten er oppskrytt

Et forsvar for den blå pillen.

Annonse

Vi – du og jeg og alle andre på planeten – er antageligvis figurer i et veldig avansert dataspill. Så det er jo… noe.

Gründer Elon Musk (han med Tesla) tror i hvert fall det, han fortalte det på en konferanse forrige onsdag. Jeg tenkte ikke så mye over det. Teknologigærningene tror på så mye, slik som at vi kan reise til Mars eller utrydde sult. Men så kastet Matt Damon seg på bølgen, i en tale til studenter ved universitetet MIT. Damon er bedre kjent som mattegeniet Will Hunting, og åpenbart en å regne med. Ører herved spisset.

Tanken går omtrent slik: For førti år siden laget vi utrolig simple dataspill. Pong – to rektangler og en prikk – var maks på livat-skalaen. I dag leker vi oss i digitale verdener som blir stadig likere virkeligheten, som The Sims eller (for de mer dystopisk innstilte) Grand Theft Auto. «Vi er åpenbart på vei mot spill som er umulig å skille fra virkeligheten, og de kan spilles på en hvilken som helst enkel PC eller hva som helst, det kan være milliarder av dem», sa Musk.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse