Annonse
00:00 - 10. juni 2016

Utilgivelig svart

Jack Johnson var den første svarte tungvektsmesteren i boksing og nylig avdøde Muhammed Alis store inspirasjonskilde. Nå øker presset for å få president Obama til å renvaske Johnson for en dom fra 1912.

4. juli, 1910: Jim Jeffries var «Det store hvite håpet» og skulle møte Jack Johnson til tittelkamp i tungvektsboksing. Johnson ble verdensmester to år tidligere, og det hvite USA nektet å akseptere at en svart mann kunne være verdensmester. Kampen gikk i Reno i Nevada, foran minst 20 000 tilskuere. Ifølge mytologien var cowboyen Sundance Kid en av tilskuerne. Foto: Bettmann Archive/Getty Images
Annonse

På 1890-tallet ble livet tøffere for USAs svarte. Slaveriet var opphevet, men de rasediskriminerende Jim Crow-lovene ble institusjonalisert, og afroamerikanerne ble stengt ute fra skoler, valg, arbeidsplasser og idretter. I samme tiår begynte Jack Johnson (1878–1946), fra Galveston på Texas-kysten, å slå seg frem i verden.

I dag er Johnson kjent som en av de aller største afroamerikanske pionerene i USA. Han var historiens første svarte tungvektsmester, i en tid da det var utenkelig at svarte og hvite konkurrerte mot hverandre. Johnson oppførte seg hele tiden som om raseskillelovene ikke eksisterte, både på idrettsbanen og i livet ellers, helt frem til han døde i en bilulykke i 1946. Han fortsatte å være omstridt selv etter at han døde. I dag kjemper mange for at USA skal gi en offentlig unnskyldning til Johnson, men Barack Obama avventer.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse