Annonse
00:00 - 10. juni 2016

Utilgivelig svart

Jack Johnson var den første svarte tungvektsmesteren i boksing og nylig avdøde Muhammed Alis store inspirasjonskilde. Nå øker presset for å få president Obama til å renvaske Johnson for en dom fra 1912.

4. juli, 1910: Jim Jeffries var «Det store hvite håpet» og skulle møte Jack Johnson til tittelkamp i tungvektsboksing. Johnson ble verdensmester to år tidligere, og det hvite USA nektet å akseptere at en svart mann kunne være verdensmester. Kampen gikk i Reno i Nevada, foran minst 20 000 tilskuere. Ifølge mytologien var cowboyen Sundance Kid en av tilskuerne. Foto: Bettmann Archive/Getty Images
Annonse

På 1890-tallet ble livet tøffere for USAs svarte. Slaveriet var opphevet, men de rasediskriminerende Jim Crow-lovene ble institusjonalisert, og afroamerikanerne ble stengt ute fra skoler, valg, arbeidsplasser og idretter. I samme tiår begynte Jack Johnson (1878–1946), fra Galveston på Texas-kysten, å slå seg frem i verden.

I dag er Johnson kjent som en av de aller største afroamerikanske pionerene i USA. Han var historiens første svarte tungvektsmester, i en tid da det var utenkelig at svarte og hvite konkurrerte mot hverandre. Johnson oppførte seg hele tiden som om raseskillelovene ikke eksisterte, både på idrettsbanen og i livet ellers, helt frem til han døde i en bilulykke i 1946. Han fortsatte å være omstridt selv etter at han døde. I dag kjemper mange for at USA skal gi en offentlig unnskyldning til Johnson, men Barack Obama avventer.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse