09:31 - 10. juni 2016

Revolusjonen i Roma

Hvis 37 år gamle Virginia Raggi vinner ordførervalget i Roma neste helg, får et av Europas mest særegne populistpartier sin første smak av virkelig makt.

Favoritt: Virginia Raggi fra Femstjernersbevegelsen kan bli Romas første kvinnelige ordfører. Det avgjøres i andre valgomgang 19. juni. Foto: Stefano Montesi/Corbis/ Getty Images

Det er godt mulig at «populisme» er blitt et begrep som brukes for kjapt om vidt forskjellige fenomener i dag. Kanskje er det, som mange hevder, bare blitt en merkelapp «eliten» lettvint klistrer på alle som utfordrer makten. Komikeren Beppe Grillo var i alle tilfeller tidlig ute med å snu den nedsettende karakteristikken til å bli en hedersbetegnelse: Før det italienske valget i 2013 fikk han tilhengerne som fylte idrettsplasser og piazzaer over hele landet, til å rope det høyt: «Populist! Populist! Populist!» Det fungerte så bra at Grillos parti fikk en fjerdedel av stemmene første gang de stilte til parlamentsvalg.

Femstjernersbevegelsen ville endre italiensk politikk til det ugjenkjennelige. Takket være motstand mot kompromisser, uerfarne folkevalgte og hyppige eksempler på en ubehagelig og autoritær partikultur har partiet i stedet stått mest på sidelinjen, selv om de har sikret seg ordførervervet i et par mindre byer. Men nå skjer det ting: Etter første runde i lokalvalget sist helg kan en av Europas mest særegne populistbevegelser ende opp med makten i Italias hovedstad. Den 37 år gamle advokaten Virginia Raggi fikk 35,3 prosent av stemmene i Roma, 10 prosentpoeng mer enn statsminister Matteo Renzis kandidat. De to går videre til siste runde 19. juni.

 

Annonse