00:00 - 24. juni 2016

Lena Lindgren: Snowden til Oslo

Vi vil ha Edward Snowden til Oslo, skriver Lena Lindgren.

Erna Solbergs regjering vil at varslere skal ha bedre beskyttelse. Hvis du oppdager noe kritikkverdig på din arbeidsplass, skal du kunne melde fra uten fare for å miste jobben, få munnkurv, bli fryst ut eller forfulgt. Mandag denne uken sendte regjeringen ut forslag til høring som skal styrke varslervernet. Men hva hvis du heter Edward Snowden og er vår tids viktigste varsler? Får du beskyttelse av den norske staten da?

 

Snowden har som kjent gått rettens vei for å få fritt leide til Norge i november. Her ønsker han å motta Ossietzkyprisen fra norske PEN uten fare for å bli pågrepet og utlevert til USA. Det er ikke akkurat varslervernet som utmerker seg ved regjeringens holdning: Regjeringsadvokaten ber Oslo tingrett om å avvise Snowdens søksmål på formelt grunnlag. Spørsmål om utlevering ikke hører hjemme i sivile saker, argumenteres det i tilsvaret.

Annonse