Annonse
11:52 - 17. juni 2016

Imperiet vakler

Polemikken etter tragedien i Orlando viser en supermakt i dyp politisk krise.

Orlando 14. juni: Mark Krueger minnes ofrene for skytetragedien på klubben Pulse i Orlando, Florida. Foto: Joe Raedle/Getty Images
Annonse

I 2002 ga statsviteren Joseph S. Nye ut boken The Paradox of American Power. Hovedargumentet der var at USAs stilling som supermakt ikke bare hvilte på militær og økonomisk dominans. Det som virkelig skilte USA fra stater som Russland og Kina, var landets myke makt. USAs beste kort var at så mange «ville ha det USA hadde», både ideologisk og kulturelt. Så lenge USA var en magnet for smarte og opplyste mennesker over hele verden, var dominansen sikret.

I boken så Nye bare én truende sky i horisonten for det amerikanske imperiet. At USA rotet det til på hjemmebane. «Terrorist-barbarer kan ikke ødelegge USAs makt med mindre vi også råtner innenfra», skrev Nye. Han pekte på økende ulikhet og politisk mistillit som USAs svakeste punkter, og minnet om at det romerske imperiet ikke falt fordi barbarene var sterke, men fordi romerne mistet tilliten til egen kultur og egne institusjoner.

Presidentvalgkampen i 2016 vitner om en republikk som har mistet troen på sine egne institusjoner og kjemper en innbitt kamp om hvilke krefter som skal dominere landets kultur. Donald Trumps kandidatur er et frontalangrep på det politiske prosjektet som har gitt USA global tiltrekningskraft. Det er ikke rasisme, proteksjonisme og utenrikspolitisk isolasjonisme som har gjort USA til verdens ledende supermakt.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse