00:00 - 03. juni 2016

I Afrikas førersete

Ingen er hevet over loven i Sør-Afrika, vårt demokrati modnes, sier landets utenriksminister Maite Nkoana-Mashabane.

Førstediplomaten: Utenriksminister Maite Nkoana-Mashabane er Sør-Afrikas andre kvinnelige utenriksminister på rad. Departementet hennes bruker store ressurser på å utdanne kvinnelige, afrikanske fredsmeglere.

– Vi har hatt 350 år med undertrykkelse og 22 år med demokrati. Jeg vil ikke si at det sørafrikanske demokratiet er i tilbakegang, sier Maite Nkoana-Mashabane.

Sør-Afrikas utenriksminister har litt jetlag etter en flytur fra Kina, og er forsinket til et møte med sørafrikanere bosatt i Norge. Hun tar seg likevel god tid til et møte med Morgenbladet under nordisk-afrikansk utenriksministermøte i Oslo nylig. Vi har snakket om det afrikanske kontinentets fremskritt og utfordringer, og veteranen fra kampen mot apartheid har slått fast at om det ikke hadde vært for alt strevet med å avkolonialisere Afrika, ville kontinentet ha kommet mye lenger enn det er i dag.

– De tidligere kolonimaktene ga aldri slipp på det de mente var deres, sier Nkoana-Mashabane, noe hun mener forsinket Afrikas utvikling og evne til å håndtere sine egne problemer.

Annonse