00:00 - 24. juni 2016

Hvem heier vi på i Syria nå?

Et forsøk på å danne seg en oppfatning. Eller i alle fall gjenoppfriske kunnskapen om krigen, siden Norge i sommer skal sende soldater inn i den syriske heksegryten.

Stortinget velsignet onsdag regjeringens ønske om å sende norske spesialsoldater inn i Syria. Avreisen er fremskyndet, soldatene drar i løpet av sommeren. Væpnet til tennene, formodentlig. En utenrikspolitisk dåre spør: Hva var det de skulle, igjen? Trene opp noen, og om nødvendig gå i kamp sammen med dem. Hvem? Sunnimilitser? Hvem er de? Heier vi på dem? Er ikke det beste å bevare den syriske staten, støtte Bashar al-Assad inntil Den islamske staten (IS) er nedkjempet, og så satse på at han blir en snillere president i Syria etterpå? 

Dåren vil gjerne ha de vise til å svare annerledes enn slik det lett blir i den ordentlige utenriksdekningen, hvor det er ping-pong av innforståtthet eksperter imellom, mens forsvarsministerens og utenriksministerens klare tale er så dunkel at det er umulig å gjøre seg opp en mening om noe så fundamentalt som hvem våre skattepenger skal brukes til å skyte og hvem vi dermed støtter?

 

Annonse