00:00 - 03. juni 2016

Historisk dom

For første gang har en afrikansk domstol dømt en tidligere statsleder for forbrytelser mot menneskeheten.

Dømt: Tsjads tidligere diktator Hissène Habré knyttet neven i protest da dommen mot ham falt mandag. Foto: Carley Petesch /NTB Scanpix

Hissène Habré (73), som var Tsjads president fra 1982 til 1990, ble mandag dømt til livsvarig fengsel for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten, tortur og voldtekt. Dommen falt i les Chambres africaines extraordinaires (CAE), en domstol opprettet i Senegal i samarbeid med Den afrikanske union (AU). Det er første gang i verden at en tidligere statssjef dømmes for menneskerettighetsbrudd ved en domstol i et annet land.

«Jeg har ventet på denne dagen siden jeg ble sluppet ut av fengsel for 25 år siden», sa Souleymane Guengueng, ett av ofrene som reiste sak mot Habré, ifølge Le Monde. I Tsjads hovedstad N’Djamena ble domsavsigelsen fulgt direkte på tv, og jublende innbyggere tok til gatene da dommen ble kjent, melder nettsiden Tchadinfos.com.

40 000 mennesker mistet livet på Habrés ordre i hans presidenttid. Langt flere ble fengslet og mishandlet, og Habré er dømt for å ha deltatt i tortur og for fire ganger å ha voldtatt en kvinne, Khadija Hassan Zidane, som satt fengslet i over tre år. 96 vitner og eksperter har vært avhørt under rettssaken, som startet i juli i fjor.

Annonse