00:00 - 10. juni 2016

Gammel som f...

I løpet av få år er den norske fjellheimen blitt 400 millioner år eldre.

Geologisk tvist: I flere år har norske og danske geologer vært uenige om alderen på norske fjell. Nå gir en ny studie støtte til danskene. Foto: Marius Nilsen

Fjellkjeder er notorisk vanskelige å forstå. De oppstår vanligvis under kollisjoner i jordskorpen, men ingen skjønner helt hvordan topografien endres over tid, heller ikke hvor lenge en fjellkjede kan bestå før den slites ned av vann og is. Nå har en ny studie foreslått at det har vært høye fjell i Norge i mer enn 400 millioner år. Kan fjellene vare til evig tid?

 

Den kaledonske fjellkjeden ble skapt under en kollisjon med det nordamerikanske kontinentet i silur-tiden for omlag 430 millioner år siden. Fjellkjeden var opprinnelig på størrelse med Himalaya, men hundre millioner år senere var den redusert til et lavland. Dagens fjellkjede, som strekker seg fra Sørlandet til Finnmark, er av nyere dato, og har ikke noe med Den kaledonske fjellkjeden å gjøre. Slik lyder i alle fall forklaringen som har vært rådende i hundre år. Men nå hevder forskere fra Universitetet i Bergen at Den kaledonske fjellkjeden aldri ble slitt ned. Den ligger der fortsatt, med alpine landskap, stup, fjorder og et par hundre 2000-metere.

Annonse