00:00 - 24. juni 2016

«En fare for rikets sikkerhet»

 Julie Wilhelmsen ble stoppet på flyplassen i Moskva på vei til konferanse. Nupi-forskeren er utestengt fra Russland til 1. april 2019.

Første utestengte: Julie Wilhelmsen er den første norske forskeren som er blitt utestengt fra dagens Russland. – Det er ikke veldig uventet eller ulogisk, for jeg vet veldig godt hvor sterk den anti-vestlige oppfatningen og retorikken er i Russland, sier hun.

Onsdag denne uken ble Julie Wilhelmsen stoppet på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva. Wilhelmsen er forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), og var på vei til en norsk-tysk-russisk konferanse der en rekke prominente forskere skulle diskutere forholdet mellom Norden og Russland.

Da de andre i reisefølget gikk gjennom passkontrollen, ble Wilhelmsen tatt til side, selv om hun hadde visum i passet. Etter noen timers venting, fikk hun høre at hun er «persona non grata» i Russland frem til 1. april 2019.

– Da jeg sa at visumet mitt var utstedt fra Russlands ambassade i Norge, fikk jeg høre: «Dette er det andre etater som har avgjort», sier Wilhelmsen.

Annonse