Annonse
00:00 - 01. juli 2016

De gamle er eldst

Skandalene preller av Partido Popular. I et urolig Europa valgte Spania det trygge, konservative.

Molefonken gjeng: Tilhengere av En Comú Podem, den katalanske fraksjonen av Podemos, innser nederlaget på valgvaken i Barcelona. Til tross for gode meningsmålinger før valget ble resultatet en skuffelse. Foto: Rober Astorgano/NurPhoto/Getty Images
Annonse

En kunne få paella til fem euro da den katalanske fraksjonen av protestpartiet Podemos, En Comú Podem, arrangerte nabolagslunsj to dager før nyvalget i Spania. Et par hundre mennesker hadde møtt opp til mat og politikk under ettermiddagssola i bydelsparken Nou Barris i Barcelona. En av dem som gaflet i seg ris og kylling, var Sergi, en 42 år gammel arkitekt som snakket flytende norsk.

– Jeg har bodd i Oslo noen år og tenker til å dra tilbake for å søke jobb igjen snart. Jeg finner ikke noe fast her, og hadde det ikke vært for Ada Colau hadde jeg ikke klart å betale husleien.

Sergi nikket mot Barcelonas borgermester, som satt i gresset noen meter nedenfor. Ada Colau var ledende boligaktivist da finanskrisen rammet Spania, og innførte kommunale subsidier til folk som Sergi etter at hun ble Catalonias overhode på Podemos sin plattform i fjor.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse