Annonse
00:00 - 17. juni 2016

Aslak Bonde: Globaliseringens virkning

Den anti-elitistiske bølgen i USA og Europa er en åpenbar etter­virkning av finanskrisen og globaliseringen, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Deltagere og observatører i den norske EU-kampen i 1994 nikker gjenkjennende til mye av det som nå skjer i forkant av EU-avstemningen i Storbritannia. Det virker som om den politiske eliten ikke helt skjønner hva som treffer den: Trusler om at en utmelding vil føre til lav økonomisk vekst, rot og straffereaksjoner fra EU ser foreløpig ikke ut til å gjøre det minste inntrykk på velgerne. Det ser ut som om EU-tilhengernes trusler og formaninger virker stikk mot sin hensikt: At det er motstanderne som blir mobilisert – akkurat slik de ble i Norge.

Mye kan endre seg neste uke. Hvis folkeavstemningen gir et klart nei til utmelding, vil mange kommentatorer og politiske ledere fastslå at fornuften seiret til slutt og at kampanjen de siste ukene har gitt et feil inntrykk: Britene er ikke så EU-skeptiske og anti-elitistiske som det så ut som.

Dersom det blir et ja til utmelding, blir EU kastet ut i sin hittil største krise. Spørsmålene om konsekvensene vil stå i kø, men det vil også komme diskusjoner om hvorfor det ble ja. Det er enkelt å fastslå at svært mange briter aldri har forstått hvorfor de skulle være medlem av det europeiske fellesskapet, og at det har mer med Storbritannia enn med EU å gjøre. Men det kommer antageligvis også en diskusjon om hvorfor EU-prosjektet aldri har fått folkelig støtte, og om hvorfor vestlige etablerte politikere jevnt over ser ut til å miste grepet om velgerne.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Når den årlige politikkfestivalen Arendalsuka sparkes i gang om noen uker, er det som alltid med et bredt spekter av norske organisasjoner og foreninger på plakaten. Foruten alle…»