Annonse
00:00 - 13. mai 2016

Utlagt hjerne? Ikke ennå.

Finansdepartementets folk både er, og skal være, mye bedre enn de beste konsulentene, sier tidligere finansråd Svein Gjedrem.

Foto: Tor Høvik/BT/NTB Scanpix
Annonse

Databasen for offentlige innkjøp, Doffin blant venner, gir et bilde av hva Norge driver med om dagen. Mye der tyder på at staten i ferd med å få utlagt hjerne. Blant anbud som er gått til de fire store nylig, finner vi konsulentoppdrag for praktisk utforming av helse-, utdannings-, samferdsels, og energipolitikk, samt forskningsstrategier. Det naturlige sluttpunkt vil være at også bestillerfunksjonen utlyses, men helt dit har vi ennå ikke kommet. Kunnskapsdepartementet gikk nemlig ikke til konsulentselskapene, men til to av sine egne eldre vismenn for å få utredet «organiseringen i sektoren og arbeidsdelingen mellom departementet og underliggende virksomheter». Midt i blinken for organisasjonskartkonsulentene, men de som ble spurt var Svein Gjedrem og Sven Ole Fagernæs. Gjedrem gikk nylig av som finansråd, øverste embedsmann i Finansdepartementet. Fagernæs er nylig pensjonert regjeringsadvokat.

«Departementet ga ikke andre føringer enn å be om deres beste faglige råd», ble det sagt da kunnskapsminister Røe Isaksen fikk rapporten.

– Det var ingen konkurranse, vi ble hyret på grunn av våre «merits», men vi hadde et sekretariat med folk fra departementet, så vi hadde hjelp til intervjuer med folk i de etater vi skulle se på omorganiseringen av, forteller Sven Gjedrem.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse