Annonse
00:00 - 13. mai 2016

Ta ut et tall og legg tyve til

En hyllest til momsen.

Annonse

Få gledet seg over innføringen av merverdiavgiften, den forhatte momsen, da den ble innført i 1969. Men revisorene jublet, og fra boken En revisorkrønike, utgitt til Bergen Revisorforenings 75-års jubileum har vi en vise kalt Hymne til momsen.

(Mel.: Uppå fjellet.)

 

Ta ut et tall og legg tyve til

der er momsen, det er momsen.

Trekk fra det tallet du sist la til

nemlig momsen, nemlig momsen.

Nå er du der hvor du starten fikk,

med kuleramme og med hoppestrikk

for slik er momsen, slik er momsen.

 

Momsen ga mer arbeid, og det rare er at slik har det også vært med reguleringer som var ment å holde revisorene i ørene, slik at de beholdt uavhengigheten og ikke involverte seg som rådgivere i selskaper de selv skulle kontrollere. Kritikken, og etterhvert den strengere reguleringen, av selskapenes dobbeltrolle som revisor og rådgiver, gjorde at tre av de fire store kvittet seg med konsulentdelen etter Finance Credit- og Sponsor Service-sakene. (Unntaket var Deloitte, som beholdt konsulentdelen.) Siden har de alle gjenopptatt praksisen, og ser ut til å vokse videre også nå når nye, og strengere regler fra EU skal innføres også i Norge. For slik er det, at jo mer bransjen reguleres, jo sterkere konsolidering og jo færre aktører får man. Små foretak klarer ikke holde seg oppdatert og å gi råd ut fra det nye regelverket.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse