Annonse
00:01 - 06. mai 2016

Slavojs verden

Leter du argumenter som både er hardtslående og ulne i diskusjonen om flyktningers plass i Europa? Slavoj Zizek hjelper deg der du er.

Et tredje alternativ: Kjendisfilosofen Slavoj Zizek gyver løs både på venstreliberale og anti-innvandringspopuliseter i sin nye bok. Foto: Anna Huix/Contour/Getty Images
Annonse

Nye murer. Aggressiv nasjonalisme. Altfor mange flyktninger. Altfor dårlig råd. Enda dårligere selvtillit. Hvem kan hjelpe Europa ut av gjørma? Politikerne synes å være maktesløse, enten de er vettskremte og sentrumsorienterte eller illsinte og ytterliggående. De rike har nok med å finne et annet sted å gjemme pengene sine, mens de fattige nøyer seg med å være stille eller demonstrere for saker som aldri blir noe av. Nei, som vanlig er det vel de intellektuelle som må trå til hvis noe skal bli gjort.

 

Hvem er bedre egnet til å ta på seg oppgaven enn sloveneren Slavoj Zizek, filosofen som er blitt tilskrevet popstjernestatus så ofte at det er et under at han fortsatt er i live, med tanke på hvor mange legender som har forsvunnet i det siste? I sin fjorten dager gamle bok, Against the Double Blackmail gyver Zizek løs på de to hovedløsningene som presenteres i Europa i dag, slik han ser det: På den ene siden finner han venstreliberalere som mener Europa må åpne dørene og ønske alle som vil velkommen inn, fordi det er uutholdelig å sitte stille og se tusenvis av mennesker dø i Middelhavet. På den andre siden: anti-innvandringspopulister som hevder vi må beskytte «vår måte å leve på» ved å skalke alle luker og la folk lenger sør løse sine egne problemer. Begge løsningene er dårlige, men hvilken er dårligst? Zizek svarer raskt. «For å parafrasere Stalin: begge er dårligst». Dermed må vi til Lenin: «Hva må gjøres», spør Zizek, og så braker det løs.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt