Annonse
00:01 - 06. mai 2016

Separatisme på bakkeplan

Hvordan er det å bo i verdens yngste utbryterrepublikk?

Månedens høydepunkt: Studentene ved Militærakademiet i Donetsk er på vei til skyteøvelse i felten. Solen har ennå ikke stått opp.
Annonse

En grensevakt iført finlandshette, og med en kalasjnikov dinglende over brystet, bøyde seg mot det nedrullede bilvinduet og tok passene våre. I det fjerne hørtes knatrende skudd. Det lød som kinaputter.

– Hold dere i bilen, formante Dima, sjåføren vår. – Det er miner overalt. For noen uker siden var jeg vitne til hvordan fire personer ble sprengt i filler mens de sto i dokø utpå jordet her.

Da vi hadde fått passene tilbake, kjørte vi videre til den offisielle grensestasjonen, en nedlagt bensinstasjon. Det var kulehull overalt: i veggene, i taket, på bensinpumpene og på skiltene med literpriser. Sjåfør Dima tok dokumentene våre og ruslet bort til en av lukene, hvor det antagelig var blitt solgt pølser før krigen. Før vi fikk kjøre videre, kontrollerte en tungt væpnet soldat bagasjerommet. Han kastet et langt blikk på konjakkflasken fotografen hadde med.

Annonse