00:00 - 13. mai 2016

Salige er revisorene, for de har arvet jorden.

De gamle revisjonsfirmaene spiser seg inn på stadig nye samfunnsområder. Nå tenker og utreder de ikke minst for staten.

«De fire store»: Tre av dem holder til i Bjørvika. Deloitte, PWC og EY har alle over 200 000 ansatte globalt. KPMG har 173 000. Deloitte og PWC er omtrent like store i Norge med cirka 1700 ansatte fordelt på henholdsvis 20 og 30 kontorer.

NRKs tv-nyheter kan ha fanget noe vesentlig i sin vignett. Det skal de ha, om det så har skjedd ubevisst. Det lengstvarende bildet viser hovedstadens nye skyline, Barcode-byggene i Bjørvika. Så ser vi et gårdsbruk ved fjorden, utbombet gate i Syria, glade norske skolebarn, et oljeraffineri og vi ser Stortinget, men før dette, og i lengre tid, ser vi Deloitte. Regjeringen ser vi ikke.

 

Høyt henger de. Dette skulle han ha visst, min barndoms nabo, beskjedenheten selv, revisoren i hatt og grå frakk som tok bussen til jobb og låste seg inn til sitt vesle kontor mellom apoteket og skobutikken. At hans stand, revisorene, i neste generasjon skulle slå seg sammen med jurister og allehånde konsulenter i gigantiske selskaper, kalt de fire store: Deloitte, PWC, Ernst & Young og KPMG, og overalt innta de stiligste, høyeste byggene hvorfra de brer ut sine globalt testede løsninger på smått og stort. Hvilken skal vi velge? Er det hipp som happ?

Annonse