00:01 - 06. mai 2016

Roper på forskning

Transkjønnethet er blitt en kampplass for identitetspolitikk. Det kan svekke forskningen, skriver Lone Frank.

Identitet: Danske Mana har skiftet kjønn fra mann til kvinne: «Personlig har jeg det greit med de båsene samfunnet har for menn og kvinner, selvom jeg synes de er forenklet og feil. Jeg kan ikke leve opp til dem, men jeg er nødt til å definere meg selv ut fra dem.» Fra fotografen Lærke Posselts serie «Gender Bender».

Man vet det foregår noe uvanlig når forsvaret av en medisinsk doktoravhandling innledes med en lang diskusjon om semantikk. Det var tilfellet i København forrige måned da avhandlingen «Danish Transsexual Individuals: A Study of Sociodemography, Psychiatric and Somatic Morbidity and Mortality» ble vurdert ved Københavns Universitet. For hvorfor hadde kandidaten, psykolog Rikke Kildevæld Simonsen fra det danske Rigshospitalets sexologiske klinikk, valgt å bruke uttrykket transseksuelle om studieobjektet sitt? Denne gruppen foretrekker selv transkjønnet eller simpelthen transperson, lød det fra dagens første opponent. Og kan man egentlig snakke om kjønnsskifteoperasjon når de som gjennomfører det betrakter det som noe som nettopp ikke skifter, men bekrefter det virkelige kjønnet deres?

Kampplass. Det har skjedd noe interessant. Fra å ha vært et nesten neglisjert medisinsk fenomen, er transkjønnethet blitt en slags arena for identitetspolitikk i videre forstand. Det transkjønnede dyrkes i alt fra reklamer og prateprogrammer til tv-serier. I Danmark skaper det bred, folkelig debatt når de transkjønnede reagerer på at de figurerer i den psykiatriske diagnosemanualen, eller på den utredningen de må gjennom ved Sexologisk Klinik for å få kjønnsskifte. I USA forlanger aktivistgrupper at universiteter lar studerende registrere seg med en kjønnsdefinisjon etter eget valg, og i Storbritannia er den kjente forfatteren Ian McEwan nettopp blitt tvunget til å gå offentlig botsgang fordi han i et foredrag kritiserte det identitetsmessige forsyn-deg-selv-bordet. Det er å gå for langt når menn «i full besittelse av en penis identifiserer seg som kvinner og forlanger adgang til dametoaletter og kvinneuniversiteter», sa McEwan, og måtte senere unnskylde seg i mediene etter massiv motstand.

Annonse