Annonse
11:07 - 27. mai 2016

Raqqas gutta på skauen

De er Den islamske statens farligste fiender, aktivistene Hussam Eesa og Abdalaziz Alhamza.

Kriger med ord: Hussam Eesa (til venstre) og Abdalaziz Alhamza er to av grunnleggerne av aktivistgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS). De bor i eksil i Tyskland og tar i mot kryptert informasjon fra IS-kontrollerte Raqqa, som de publiserer på nett.
Annonse

Mot slutten av 2013 var Hussam Eesa (27) vitne til at Den islamske staten (IS) rykket frem mot byen Raqqa i det nordlige Syria. Han så uskyldige bli drept, tre av dem halshugd, fordi de ifølge terroristene hadde opptrådt i strid med islam. Senere laget han en videoreportasje med en ung mann som var blitt pisket av IS sine folk for å ha sittet i en park sammen med ei jente.

– Jeg la ut videoen på nett, og IS forsøkte å finne ut hvem som hadde laget den. De tok en kamerat av meg til fange, mishandlet ham, og han sa at jeg og han hadde laget den ut, forteller Eesa.

IS tok deretter Eesa til fange og holdt ham i en uke.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse