Annonse
00:00 - 20. mai 2016

Olje- og gassregjeringen

Regjeringen har forbausende lite trøbbel med klimaopposisjonen. EU og Arbeiderpartiet tar av for presset, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Regjeringen er på lag med oljeindustrien. Det var det klare signalet oljeminister Tord Lien ønsket å sende da han dro rett fra hjemlig 17. mai feiring til Hammerfest for å offentliggjøre tildelingen av nye olje- og gassfelt i Barentshavet. Han og regjeringskollegene visste at KrF og Venstre var sterkt uenige, men de gjorde likevel ingen forsøk på å komme sine samarbeidspartnere i møte. Det er viktigere å signalisere vilje til å holde liv i olje- og gassindustrien.

Regjeringens valg er logisk og forutsigbart. Den er generelt vennlig innstilt til petroleumssektoren, og den er i tillegg opptatt av å rekke en utstrakt hånd til en næring som sliter med svak inntjening og økende arbeidsledighet. Det forbausende er at det ser ut til å være så enkelt for regjeringen å neglisjere klima- og miljøargumenter.

I løpet av den blå-blå regjeringens første år så det annerledes ut. Det fremsto som en tabbe at klima ikke ble gjort til et eget satsingsområde i regjeringserklæringen. Statsminister Erna Solberg fikk kritikk fordi hun plasserte sin minst erfarne statsråd i miljø- og klimadepartementet, og hun fikk det beintøft i Stortinget da Arbeiderpartiet begynte å samarbeide med de andre opposisjonspartiene både om å trekke oljefondet ut av kullvirksomhet og om å få til en rask og omfattende elektrifisering av det nye store oljefeltet Johan Sverdrup.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse