Annonse
00:00 - 13. mai 2016

Nedgangstider på norsk

Mens andre land må møte kriser med budsjettkutt, får Norge et påskudd for å vente med ubehagelige valg, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Det er i økonomiske nedgangstider at det er aller lettest å se hvor fantastisk godt stilt Norge er. Ikke bare fant vi oljen, vi hadde politikere og byråkrater som klarte å forvalte den godt også. Resultatet er at vi har så gode statsfinanser at vi kan møte de dårlige tidene med å pøse penger ut i økonomien – både for å sikre hus og hjem for dem som blir arbeidsledige, og for å skape nye arbeidsplasser. Det eneste politiske stridsspørsmålet er hvor mange milliarder vi til enhver tid skal bruke, og om noe av stimuleringen skal gis i form av skattekutt.

I de fleste andre land er det behov for å låne penger, dersom man skal gi mer gass i økonomien. Mange steder er gjelden nå blitt så høy at man ikke tør, eller får lov til, å øke den. I slike situasjoner må utgiftene på statsbudsjettet kuttes eller skattene økes.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt