Annonse
00:00 - 13. mai 2016

Nedgangstider på norsk

Mens andre land må møte kriser med budsjettkutt, får Norge et påskudd for å vente med ubehagelige valg, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Det er i økonomiske nedgangstider at det er aller lettest å se hvor fantastisk godt stilt Norge er. Ikke bare fant vi oljen, vi hadde politikere og byråkrater som klarte å forvalte den godt også. Resultatet er at vi har så gode statsfinanser at vi kan møte de dårlige tidene med å pøse penger ut i økonomien – både for å sikre hus og hjem for dem som blir arbeidsledige, og for å skape nye arbeidsplasser. Det eneste politiske stridsspørsmålet er hvor mange milliarder vi til enhver tid skal bruke, og om noe av stimuleringen skal gis i form av skattekutt.

I de fleste andre land er det behov for å låne penger, dersom man skal gi mer gass i økonomien. Mange steder er gjelden nå blitt så høy at man ikke tør, eller får lov til, å øke den. I slike situasjoner må utgiftene på statsbudsjettet kuttes eller skattene økes.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse