Annonse
00:01 - 06. mai 2016

Når Norge gleder Nato og USA

Når Norge trener syriske opprørere, blir Nato og USA glade. Det kan være grunn god nok, skriver Aslak Bonde.

Annonse

SV og Senterpartiet hadde gode argumenter da de mandag sa nei til regjeringens ønske om å sende 60 soldater til Jordan for å trene syriske opprørere. Hvilken garanti har vi for at de som blir trent av oss, nøyer seg med å bekjempe IS? Dersom de norsktrente soldatene lykkes i sitt første oppdrag, kan de finne seg en ny fiende, og det kan utmerket godt være vår allierte.

En melding fra NTB (Norsk Telegrambyrå) tirsdag illustrerte problemstillingen: Kurdisk milits, som blant annet trenes av nordmenn, har flere ganger i de siste månedene vært i kamp mot Bagdad-støttet milits i nord-Irak. Det er litt av et paradoks, ettersom det var regjeringen i Bagdad som ba Norge om å trene kurderne. Hensikten var å bekjempe IS, men det langsiktige resultatet kan bli at de som er trent av oss kjemper mot dem som ba oss om å trene dem.

Anonyme forsvarskilder har sagt til Aftenposten at det nye treningsoppdraget – av syrere i leirer i Jordan – vil bli stanset tvert, dersom det viser seg at de vi trener egentlig tenker seg å kjempe mot Assad-regimet. FN-resolusjonen som gir klarsignal for å hjelpe alle dem som kjemper mot IS, gir nemlig ingen fullmakter til å støtte kampen mot Syrias president, Bashar al-Assad. Men hvordan har Forsvaret tenkt å trekke tilbake effekten av en militærtrening?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt