00:01 - 06. mai 2016

Når Norge gleder Nato og USA

Når Norge trener syriske opprørere, blir Nato og USA glade. Det kan være grunn god nok, skriver Aslak Bonde.

SV og Senterpartiet hadde gode argumenter da de mandag sa nei til regjeringens ønske om å sende 60 soldater til Jordan for å trene syriske opprørere. Hvilken garanti har vi for at de som blir trent av oss, nøyer seg med å bekjempe IS? Dersom de norsktrente soldatene lykkes i sitt første oppdrag, kan de finne seg en ny fiende, og det kan utmerket godt være vår allierte.

En melding fra NTB (Norsk Telegrambyrå) tirsdag illustrerte problemstillingen: Kurdisk milits, som blant annet trenes av nordmenn, har flere ganger i de siste månedene vært i kamp mot Bagdad-støttet milits i nord-Irak. Det er litt av et paradoks, ettersom det var regjeringen i Bagdad som ba Norge om å trene kurderne. Hensikten var å bekjempe IS, men det langsiktige resultatet kan bli at de som er trent av oss kjemper mot dem som ba oss om å trene dem.

Anonyme forsvarskilder har sagt til Aftenposten at det nye treningsoppdraget – av syrere i leirer i Jordan – vil bli stanset tvert, dersom det viser seg at de vi trener egentlig tenker seg å kjempe mot Assad-regimet. FN-resolusjonen som gir klarsignal for å hjelpe alle dem som kjemper mot IS, gir nemlig ingen fullmakter til å støtte kampen mot Syrias president, Bashar al-Assad. Men hvordan har Forsvaret tenkt å trekke tilbake effekten av en militærtrening?

Annonse