Annonse
00:00 - 13. mai 2016

Maria Reinertsen: Hot – not

Globaliserings­kritikk er ut, nasjonale valgkamper er in, skriver Maria Berg Reinertsen.

Annonse

Det var en gang i 2000 at økonomen og aktivisten Noreena Hertz mottok en kjede-epost som oppfordret til å dra til Praha og demonstrere mot årsmøtet til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Med et lommetørkle dyppet i eddik mot tåregass dro Cambridge-forskeren på demo.

 

Aksjonen i Praha var én i en lang rekke som fulgte internasjonale toppmøter på denne tiden. Det startet med det etter hvert legendariske gateslaget under toppmøtet til Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Seattle i 1999. Gjennom tåregassen fra politiet var det en brokete hop av brasilianske landarbeidere, amerikanske fagforeningsfolk, norske småbønder, miljøaktivister, homoaktivister, kristne mot u-landsgjeld, adbustere mot multinasjonale selskaper og anarkister mot røkla som, med egne ord, «fikk øye på hverandre».

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse