00:00 - 13. mai 2016

Maria Reinertsen: Hot – not

Globaliserings­kritikk er ut, nasjonale valgkamper er in, skriver Maria Berg Reinertsen.

Det var en gang i 2000 at økonomen og aktivisten Noreena Hertz mottok en kjede-epost som oppfordret til å dra til Praha og demonstrere mot årsmøtet til Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Med et lommetørkle dyppet i eddik mot tåregass dro Cambridge-forskeren på demo.

 

Aksjonen i Praha var én i en lang rekke som fulgte internasjonale toppmøter på denne tiden. Det startet med det etter hvert legendariske gateslaget under toppmøtet til Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Seattle i 1999. Gjennom tåregassen fra politiet var det en brokete hop av brasilianske landarbeidere, amerikanske fagforeningsfolk, norske småbønder, miljøaktivister, homoaktivister, kristne mot u-landsgjeld, adbustere mot multinasjonale selskaper og anarkister mot røkla som, med egne ord, «fikk øye på hverandre».

Annonse