00:01 - 27. mai 2016

Hyperrealitet i tikronershjørnet

Snart kan du oppsøke et sted der du får følelsen av å være på Ikea, uten å være på Ikea.

Foto: Getty Images

Så har altså senkapitalismen nådd sitt endepunkt, der alle verdiforhold viser seg å være arbitrære, skillet mellom tegn og objekt er fullstendig oppløst, og kulturen kollapser inn i sin egen totale ikke-referensialitet: 30. juni åpner Ikea-museet i Älmhult.

I tre år har flittige maur arbeidet med å restaurere det første kjøpesenteret Ingvar Kamprad åpnet på hjemstedet i Småland, og nå håper museumsleder Carina Kloek-Malmsten på 200 000 besøkende bare i år, forteller hun til Politiken. Selvfølgelig har Ikea-museet en museumsbutikk, og köttbullar blir servert, «men det blir en annen utgave, som er inspirert av de kjøttbollene folk kjenner», forteller Malmsten videre.

På museets hjemmeside kan man blant annet lese følgende: «Etter mer enn 70 år finnes mange fortellinger som vi vil dele med deg og alle andre mennesker. Ikea er, som du kommer til å merke, alt annet enn en snorrett suksesshistorie – snarere en krokete, iblant vinglete strabas med stadig nye mål i sikte.» Litt som å montere et Ikea-møbel, med andre ord.

Annonse