Annonse
00:01 - 06. mai 2016

Humpen og måren

Cern kan ha fått første glimt av en helt ny fysikk. Så kom en mår forbi.

Et glimt: Atlas-detektoren i Cern, som registrerer restene etter partikkelkollisjoner, har oppdaget det som kan være en helt ny og uventet elementærpartikkel. Den kan i så fall være like revolusjonerende som relativitetsteorien, mener fysikerne. Foto: Claudia Marcelloni/Cern
Annonse

Det var ikke måte på oppstandelse da fysikerne i Cern fant Higgs-partikkelen i 2012: Champagnekorkene spratt, forskernes powerpointer ble skrevet i Comic sans, i kjølvannet fulgte en Nobelpris. Alt dette for noe alle visste ville skje. Higgs var partikkelen som manglet i standardmodellen, oversikten over de minste bestanddelene i universet. Den ble bekreftet, ikke oppdaget, i forskernes akselerator.

Nå har to eksperimenter i Cern registrert tegn til en helt uventet partikkel – i form av en hump i datagrafene. Den får forskerne til å dra på med de virkelig store ordene:

– Dette kan være like stort som oppdagelsen av kvantemekanikk og relativitetsteorien, sier Paris Sphicas, fysikkprofessor og talsmann for ett av eksperimentene.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse