Annonse
00:01 - 27. mai 2016

Fornuftens stemme

Den aggressivt nasjonalromantiske høyrepopulismen snublet rett før målstreken i Østerrike. Andre steder i Europa varmes det allerede opp til neste spurtoppgjør.

«Takk, Østerrike»: Det ble bare nesten for Frihetspartiets tilhengerne under presidentvalget i Østerrike. Men FPÖ kan godt vinne neste parlamentsvalg. Foto: Jan Hetfleisch/Getty Images
Annonse

Da jeg møtte lederen for det italienske høyrepopulistiske partiet Lega Nord for noen uker siden, snakket han om sin nye ideologi. Matteo Salvini har begynt å kalle seg «lepenist», etter det franske partiet Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen, selv om han ser store forskjeller på Frankrike og Italia, slik enhver «patriot» med respekt for seg selv må gjøre. Salvini ville ikke spå presidentvalget i Frankrike til neste år, og henledet heller oppmerksomheten mot et annet naboland:

– La oss nå først se hva som skjer i Østerrike. Jeg er veldig spent på å se hva som skjer i Østerrike.

Er det viktig for ditt eget politiske prosjekt?

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Staten har i årevis forfulgt og dømt folk som ikke har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Ofrene for den omfattende systemsvikten som er avslørt gjennom den såkalte trygdeskandalen,…»