Annonse
00:01 - 06. mai 2016

Diagnosen som eser ut

Barna får skylden, og samfunnets eneste svar er piller. I dag får helsevesenet jobben med å løse skolens problemer, mener forfattere av ny bok.

Annonse

I perioden 2008–2011 hadde 1,1 prosent av barn i alderen 0–12 år i Vest-Agder sykdommen ADHD. Fylket lå på bunnen av den nasjonale oversikten. Nabofylket Aust-Agder lå på topp. Her hadde 3,4 prosent av barna ADHD. Tallene gjengis i sosiologene Aksel Tjora og Lisbeth Elvira Levangs nye antologi ADHD og det disiplinerte samfunn. Kombinert med folketallene hos SSB viser ADHD-statistikken på Sørlandet at cirka 400 barn ville vært friske og umedisinerte om de hadde bodd i Vest-Agder. Men de bor i Aust-Agder, dermed vil kroppene deres i år etter år bli fylt med amfetamin og andre preparater for å holde sykdommen i sjakk.

Eksperiment. I den nye boken analyserer de Tjora og Levang ADHD-diagnostisering fra en rekke ulike synsvinkler.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse