Annonse
09:58 - 13. mai 2016

— Det glade vanvidd

Norges deltagelse i EUs forskningssamarbeid er et gigantisk pengesløseri, mener norske forskere.

Press: – Hver gang det er sesong for slike utlysninger får jeg en haug e-poster fra folk jeg aldri har hørt om, fra Bulgaria og Italia og Spania, som leter rundt etter noen å sette på søknaden sin for at den skal være så internasjonal som mulig, forteller Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Norge bruker rundt to milliarder kroner i året på å være med i EUs rammeprogram for forskning, Horisont 2020. Og nye millioner brukes hver år på å hente noen av de pengene tilbake igjen, som finansiering av norske forskeres prosjekter. Det er et uttalt mål fra regjeringen at forskerne skal søke mer, og få mer penger fra EU.

– Det er det glade vanvidd og et pengesløseri av dimensjoner, sier Thomas Hegghammer, som forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Det er lite belegg for å si at systemet velger ut det som blir den beste forskningen til slutt.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse