Annonse
09:31 - 06. mai 2016

Ånder i maskinen

Dette er ikke første gang verdens mest avanserte maskiner settes ut av bittesmå dyr.  

Foto: Mark Boster/Getty Images
Annonse

Fuglen og brødbiten
I 2009 ble strømforsyningen til Cern brutt. Forklaringen gikk verden rundt: Antageligvis kortsluttet anlegget fordi en fugl mistet en bit brød inn i et kjølesystem. Selve fuglen eller brødet ble aldri sett, men «det er funnet fjær og smuler på åstedet», rapporterte Cern.

 

Radioaktive firfisler
Fermilab, det amerikanske motstykket til Cern, hadde i en periode problemer med stråledetektorer som viste radioaktive lekkasjer. Sannheten var at firfisler snek seg inn i maskinen og la seg til å sove på de varmeste stedene de fant. Som tilfeldigvis også er de mest radioaktive. Når de bestrålte firfirslene så vandret rundt på leting etter mat, slo de ut som vandrende atomkatastrofer.

 

En død mus og en pingpong-innovasjon
Da forskerne en gang skulle starte opp forløperen til LHC, fikk de ikke strålen i gang. De fant til slutt, etter lang tids leting (tunnelen er 27 kilometer lang), en død mus inne i selve partikkelstrålerøret. Etter det kom en tekniker på og puttet radiosendere inn i pingpong-baller. I dag sendes slike gjennom strålerøret før oppstart slik at eventuelle gnagere og annet kan lokaliseres og fjernes kjapt.
Kilder: Cern, Are Raklev

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse